Autoilua ja auton huoltoa

« Back to Home

Joskus voi tarvita raskaankaluston varaosat nopeasti

Julkaistu

Raskaaksi kalustoksi kutsutaan isoja, työhön käytettäviä kulkuneuvoja. Tällaisia ovat muun muassa traktorit, linja-autot, leikkuupuimurit ja monenlaiset maasiirtotöihin käytettävät koneet, kuten nosturit, kaivurit ja kuorma-autot. Koska kyse on isoista ja kalliista työkoneista, niiden työssäoloaika koetetaan optimoida mahdollisimman tehokkaasti. Tämä optimointi tarkoittaa, että koneen rikkoontuessa tulisi saada raskaankaluston varaosat nopeasti, jotta työaikaa ei mene hukkaan.
 

Alkuperäiset vai vastaavat varaosat?
Markkinoilla on sekä alkuperäisiä merkkikohtaisia varaosia että sellaisia, joita kutsutaan nimikkeellä ensiasennuslaatua vastaavat osat. Jälkimmäiset sopivat usein jokaiseen merkkiin. Tulisiko sitten hankkia alkuperäiset merkkivaraosat vai niitä vastaavat osat? Tähän ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa vastausta, sillä monesti kiire ratkaisee valinnan. Jos on onnea, saattaa vastaava varaosa osoittautua käytössä ihan samanveroiseksi kuin alkuperäinenkin. Ratkaisijana saattaa olla joskus myös varaosan hinta. Varaosat kuorma-autoon ovat pääsääntöisesti hintavampia, jos ovat merkkivaraosia. Erikoistarjouksia kannattaa siis pitää silmällä.
 

Vian kartoitukseen voi toisinaan kulua aikaa
Nykyajan kulkuneuvoissa on enemmän ja enemmän sähköisiä osia. Mitä hienompaa mekaniikka on, sitä kauemmin aikaa vievää on vikojen kartoitus. Tuulilasin tai puskurin rikkoontuminen ovat näkyviä ja nopeasti korjattavia vikoja, mutta sähköhäiriö nostohydrauliikassa saattaa vaatia syvemmän vika-analyysin. Tällaiseen moderniin vikadiagnostiikkaan koulutetaan autokorjaajia, mikä on tärkeää, jotta kuorma-auton korjaus nopeasti onnistuu ja se pääsee jälleen töihin.
Jarrujärjestelmä on tärkeä osa raskaankaluston tekniikassa. Jatkuvasti töissä olevan painavan kulkuneuvon jarrut kuluvat nopeasti. Jarrujen huoltoa ja korjausta ei voi suorittaa mikä hyvänsä autokorjaaja, vaan tähän täytyy olla erityinen koulutus. Osalla korjaajista on A-lupa ja osalla B-lupa. Tästä kannattaa olla selvillä ennen kuin hakeutuu viallisten jarrujen kanssa korjaamolle.
 

Mahdollisuus varaosien nopeaan saantiin tärkeää
Koska jatkuvasti työssä olevien isojen työkoneiden osat kuluvat vauhdilla, on tärkeää saada raskaankaluston varaosat nopeasti käyttöön. Se, että varaosia on saatavilla ympäri maata, on tärkeää työn jatkuvuuden kannalta. Kun iso kone on päivänkin poissa töistä, maksaa se usein urakoitsijalle enemmän kuin varaosan ja asennuksen hinta.
Mutta kaikkein varmin ja paras toimenpide on suorittaa kalustolle säännöllinen huolto. Se ennaltaehkäisee yllätyksiä, eikä ainakaan isojen osien kulumista pitäisi huoltojen välillä ennättää tapahtua. Huolto vaikuttaa myös ajokuluihin, sillä hyvin huollettu kulkuneuvo ei kuluta polttoainetta suotta eivätkä renkaat kulu epätasaisesti, kun niiden akselisto on suunnattu oikein.


jaa